Project Ree

"Op een van mijn foto tochten bewonder ik onze Betuwe die langzaam wakker wordt. Bij het naderen van een veldje verschijnt plots een reebok, hij blijft staan op een plekje onder de wilgen. Hij kijkt mij aan met een blik vol vragen, ik zak langzaam door de knieën en richt de 500 mm, een klik en het moment ligt vast ...

Ik heb een zwak voor ze, mysterieus, soms onvindbaar, maar toch volop aanwezig in onze Betuwe."

De wekker gaat vroeg, het is nog aarde donker buiten, toch al mijn bed uit. Gisteravond heb ik het zware Gitzo Carbon statief al in de auto gelegd zodat ik alleen mijn camera maar mee hoef te grijpen. De honden slapen nog als ik beneden kom. Eerst even met ze naar buiten en ze voorzien van een ontbijtje. Na het eten gaan ze direct weer slapen. De waterdichte camouflagekleding gaat aan en de Meindel’tjes gaan aan de voeten. Op pad. Ik probeer altijd zo min mogelijk materiaal mee te nemen om me zo vrij mogelijk door het veld te kunnen bewegen.

De Betuwe slaapt nog terwijl ik ons busje de polder in stuur.

Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming piept de zon nog net niet over de horizon, het is 05:30 uur, in het oosten gloort een zacht roze gloed, het ziet er goed uit deze ochtend. Ik zet de camera met de lange lens op de schommelkop en loop het veld in, statief op de schouder om zo snel mogelijk te kunnen reageren op een eventuele ontmoeting met een van de reeën in dit gebied. Wat een rust, mistflarden trekken over de velden terwijl ik zo stil mogelijk het domein van de reeën in loop.

Hier vindt je een aantal van de foto's die ik de afgelopen jaren van onze reeën mocht maken.

_D8E6261-bewerkt-2_D8E6261-bewerkt-2

BultrugBultrug

Azoren

Zo'n twee jaar geleden bespraken we met vrienden hun 'bucket list', walvissen zien kwam er uit. Na deze uitspraak ben ik inmiddels al twee keer een tijdje op Pico geweest. 

Pico, een van de eilanden van de Azoren, is een van de belangrijkste hotspots ter wereld om dolfijnen en walvissen te bestuderen en observeren. Meer dan 28 soorten walvisachtigen komen zich hier in de loop van het jaar te goed doen in de voedzame wateren. De nabijheid van de kust midden in de Atlantische Oceaan maakt dit tot een ideale kraamkamer voor vele zeezoogdieren. Duurzame ‘whale watching’ is dan ook van groot belang voor de toekomst van deze bijzondere dieren.

Iedere periode heeft zo zijn eigen hoogtepunten. Gewone dolfijnen, tuimelaars, grienden, potvissen,  Risso’s/grampers en spitssnuitdolfijnen zie je er het hele jaar door. In de zomermaanden zijn geregeld ook gevlekte- en gestreepte dolfijnen te zien samen met de butskoppen en, met wat geluk , de orka‘s en pseudo orka’s of False killer whales. April en mei staan bekend om de grote vinvissen, waaronder ook de blauwe vinvis, die hier dan langs komen op hun migratieroute. Echt een ontmoeting met zo'n gigant vergeet je nooit meer.

Alle twee de keren ben ik bij Espaço Talassa geweest een geweldig bedrijf met enthousiaste gidsen (en snelle boten). 

Hier een impressie van Pico en haar walvissen en dolfijnen, een aanrader om eens naar toe te gaan.

Vogels

Toen ik halverwege de jaren zeventig als jochie bij de NJN begon met vogels kijken, liep vrijwel niemand rond met een telelens. Een eigen verrekijker en met de hele vereniging 1 telescoop, dat was het wel. Vogelfoto’s maken deed je meestal met een 200mm en een 2x converter. 36 Opnames had je, en met een diarolletje (goedkoper) en de ontwikkelkosten was je al snel zo’n 25 gulden verder.

De digitale revolutie heeft inmiddels alles anders gemaakt. Geavanceerde techniek is voor velen betaalbaar geworden. De digitale fotografie maakt de bewerking en ontwikkeling van je foto’s stukken eenvoudiger en vooral goedkoper, en ondertussen heb ik ook de beschikking over de objectieven die je vroeger alleen maar uit folders kende.

Veel mensen hangen hele weken rond op kantoor en in de stad en hebben geen flauwe notie wat er zich buiten allemaal afspeelt. Natuurfotografie brengt je weer terug in de buitenlucht en dichter bij de natuur. Lekker struinen door de polders of uiterwaarden, met je gezicht in het gras, met je voeten in de modder en met je kop in de wind. 

Vogels om te fotograferen zijn er wat dat betreft overal. Een aantal van de beelden die ik recent heb mogen maken vindt je hier.

DSC_2709DSC_2709
_DSC4373_DSC4373

Landschap

Waar je dan ook komt op je fototochten, regelmatig ben je in een omgeving zo mooi dat je ook deze digitaal wilt vastleggen. Ondanks het feit dat ik me niet echt heb toegelegd op de landschapsfotografie wil ik ik hier toch een paar beelden delen van de landschappen waarin ik mijn foto’s maak.