Tijdens ons eerste bezoek aan Pico, eind mei 2018, kregen we de kans niet om even uit te blazen van onze reis. We zaten net aan ons eerste ‘Pico’ biertje toen Serge, de inmiddels overleden eigenaar van Espaço Talassa, kwam vertellen dat dat biertje maar even moest wachten. We moesten direct al deze middag naar buiten, de zee op.

‘Er zijn grote balein walvissen gezien, nu is je kans, niet over nadenken, gewoon gaan. Geen idee wat de rest van de week nog gaat brengen, maar nu zijn ze er, we vertrekken over een klein uurtje.’

Dat laten we ons natuurlijk geen twee keer vertellen en snel kleden we ons om. Na de verplichte briefing die voor iedere tocht wordt gehouden racen we voor de eerste keer de haven van Lajes uit, het gas gaat vol open. We hadden toen nog geen idee wat ons die eerste middag te wachten zou staan. Onze kapitein, Ivan, weet echter precies waar hij moet zijn. De zee rond Lajes wordt vanuit speciale walvis torens in de gaten gehouden om zo de boten van Espaço Talassa naar exact de juiste plek te kunnen sturen zo leren we later. Vasthouden en afwachten, ‘Wat een power zit er in die boten’. En dan na een klein half uurtje varen gaat ineens het gas er af. Daar ergens rechts van de ‘Zodiac’ heeft Ivan zojuist een blow gezien. ‘Blue Whale’, roept hij enthousiast.

Het is bijna onwerkelijk, maar daar op een kleine 100 meter van de boot laat onze eerste Blauwe Vinvis van deze reis zich zien, bijna 30 meter schoonheid in een strak blauwe oceaan. Een moment om nooit meer te vergeten, hier zijn we voor naar Pico gekomen. Het enorme dier, inmiddels wat dichterbij, draait zich op zijn zij om eens goed te kijken wat er gebeurt, ‘She is looking at us’, roept Ivan. De crew van Espaço Talassa is vaak nog enthousiaster dan hun gasten op dit soort momenten.

Die middag zien we een 2-tal Blauwe Vinvissen maar ook nog een aantal Gewone Vinvissen. Alhoewel ‘gewoon’, deze dieren zijn met hun 25 meter lengte echt niet minder indrukwekkend. Eenmaal terug in de haven gaat dat uitgestelde biertje er prima in. Jaren later trouwens horen we dat het seizoen 2018, en dan in het bijzonder de week dat wij op Pico waren, een van de beste weken ooit was voor de grote baleinwalvissen.

Helaas hebben we op dit moment naar schatting nog maar 10 tot 15.000 Blauwe vinvissen over op deze wereld. Bijna hadden we ze volledig uitgeroeid, 100-duizenden van deze dieren zijn er gedood begin vorige eeuw, te triest voor woorden. Pas in 1966 werd de jacht op de blauwe vinvis verboden. Er was toen minder dan 1 procent van de oorspronkelijke populatie over…