Toen ik halverwege de jaren zeventig als jochie bij de NJN begon met vogels kijken, liep vrijwel niemand rond met een telelens. Een eigen verrekijker en met de hele vereniging 1 telescoop, dat was het wel. Vogelfoto’s maken deed je meestal met een 200mm en een 2x converter. 36 Opnames had je, en met een diarolletje (goedkoper) en de ontwikkelkosten was je al snel zo’n 25 gulden verder.

De digitale revolutie heeft inmiddels alles anders gemaakt. Geavanceerde techniek is voor velen betaalbaar geworden. De digitale fotografie maakt de bewerking en ontwikkeling van je foto’s stukken eenvoudiger en vooral goedkoper, en ondertussen heb ik ook de beschikking over de objectieven die je vroeger alleen maar uit folders kende.

Veel mensen hangen hele weken rond op kantoor en in de stad en hebben geen flauwe notie wat er zich buiten allemaal afspeelt. Natuurfotografie brengt je weer terug in de buitenlucht en dichter bij de natuur. Lekker struinen door de polders of uiterwaarden, met je gezicht in het gras, met je voeten in de modder en met je kop in de wind. 

Vogels om te fotograferen zijn er wat dat betreft overal. Een aantal van de beelden die ik recent heb mogen maken vindt je hier.