De Risso dolfijn, ook wel Gramper genoemd, is een beetje een buitenbeentje onder de dolfijnen. Jonge dieren zijn egaal donker gekleurd ,maar met toenemende leeftijd neemt het aantal littekens en krassen op de huid toe, waardoor oudere Risso’s een gemarmerd tot bijna wit uiterlijk hebben. Met hun stompe snuit, hoge rugvin en door littekens gehavende huid zijn de oudere dieren dan ook een onmiskenbare verschijning en is het altijd weer een feest wanneer we ze weer gevonden hebben.

De Risso dolfijn komt wereldwijd voor van tropische tot gematigde streken, en dan vooral in diepere wateren. De Azoren zijn ongetwijfeld de beste plek om deze soort te zien. Omdat de zee hier een paar honderd meter van de kust vaak al meer dan een kilometer diep is kun je de Risso bij Pico vaak relatief dicht bij de kust vinden. Vanwege die enorme dieptes komt de diepzee pijlinktvis, de Lula, hier relatief dicht onder de kust voor. Deze Lula is een belangrijke voedselbron voor de Risso’s maar ook andere soorten als de griend en de potvis.

Er zwemmen voor de zuidkust van Pico verschillende families rond die vrijwel allemaal bekend zijn bij de schippers van Espaço Talassa. Vrijwel iedere tocht kom je wel een familie tegen en op ‘slechte’ dagen, dagen waarop net iets minder werd gezien, weet de schipper op de terugweg naar Lajes altijd wel een groepje te vinden.